Pólvora Negra

L’evolució constant de la tecnologia fa modificar els hàbits de la societat.

Pocs anys enredera hom canviava les bugies (o una roda) al vehicle i actualment quasi ningú ho fa. També era necessari saber canviar els ploms de casa i ara la majoria no sap de que els parlem. Fins i tot, encara ens queden expressions d’abans que no tenen cap sentit ara, tot i així les seguim utilitzant: “Si vas al bater, tira de la cadena (quina cadena? si fa anys que a tot arreu hi ha un botó).

Posats amb el “Remember”: A moltes cases per escalfar-nos hi havien brasers, amb “carbonilla” i també que la majoria de pagesos ensofraven la vinya. Llavors, ja teníem dos components que ens serien útils per les nostres malifetes, el carbó i el sofre, de fàcil aconseguir com hem apreciat. Sols ens mancava el tercer component i el trobàvem a la farmàcia: “Em sembla que tinc una “llagueta” a la llengua, vaig a comprar pastilles de potassa“.

Amb tots els ingredients a sobre la taula, podem explicar el que fèiem quan no teníem ordinador ni la Wii:

La pólvora negra es una mescla de Nitrat de Potassi, Sofre i Carbó vegetal.

A mesura que augmenta la proporció de Nitrat de Potassi, ho fa la vivacitat de la pólvora; si l’increment correspon al Sofre, es conserva millor, i amb mes Carbó, la producció de gasos es major.
D’acord amb la proporció en que entra cada element, s’obtenen tres tipus de pólvora:

  • de GUERRA: un 75% de nitrat de potassi, 12,5% de sofre i 12,5% de carbó.
  • de MINA: un 62% de nitrat de potassi, 18% de sofre i 20% de carbó.
  • de CAÇA: un 78% de nitrat de potassi, 10% de sofre i 12% de carbó.
Si substituïm el Nitrat de Potassi per Clorat de Potassi s’obtenen les anomenades PÓLVORES CLORADES, excessivament trencadores (no propulsores), molt sensibles al xoc i de perillós tractament.
Anuncis

Quant a pobrusca

Se escoltar, soc empàtic i rebutjo als prepotents, als hipòcrites i als que critiquen per criticar. Aprenent de tot i mestre de res, fill d'un cabàs de figues o d'una figa com un cabàs (fa tants anys que ara mateix no ho recordo). Vaig vindre al mon un 18 de juliol a la Latitud: 40° 35' 27" i Longitud: 00° 26' 52" M'agrada la festa de "Bous al carrer" del meu poble, Ulldecona (Montsià). Sempre m'he considerat un faldut, tot i estar fora, però torno quan puc. Cada cop que, passat Freginals, entro a la vall per l'autopista, se'm fica la pell de gallina. El altres diuen de mi que.... La generositat i un sentit de responsabilitat són algunes de les teves característiques notables. T'afalaga agradar i ajudar al mateix temps. Tu no t’importes, perquè fas el que fas per plaer. La teva espontaneïtat i la teva ment jove et donen un aire juganer, però ets capaç de assumir moltes responsabilitats i, en aquest casos, sempre donar al màxim. El teu raciocini és intuïtiu i lògic al mateix temps. Et bases en els dos pols de la ment humana. Donar consells intel•ligents no és difícil per a tu. Amb un refinament de vegades sorprenent, aconsegueixes percebre allò que és just i el que no ho és. Això explica per que obres de vegades de forma indignada i inflexible quan presències injustícies. Prefereixes estar al comandament en comptes d'obeir ordres, però no busques ser el cap. L'important per a tu és mantenir una certa independència fins i tot en un treball de col•laboració. Tens un fort dinamisme interior que t'impulsa a situar les teves idees (bastant originals) en pràctica. Contratemps, endarreriments i lentitud són per tu un motiu de gran irritació.
Aquesta entrada ha esta publicada en Historia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s