L’EVOLUCIÓ DE LA CULTURA / MATEMÀTIQUES.

(escrit anònim rebut per correu)

La setmana passada vaig comprar un producte que va costar 158€.
Li vaig donar a la caixera 200€ i vaig buscar a la butxaca 8€ per tal de no rebre moltes monedes. La caixera va prendre els diners i es va quedar mirant la màquina enregistradora, aparentment sense saber què fer.
Vaig intentar explicar-li que havia de donar-me de tornada un bitllet de 50€, però no es va convèncer i va cridar el gerent perquè l’ajudés. Tenia llàgrimes als seus ulls mentre que el gerent intentava explicar-li el que ella, aparentment, continuava sense entendre.

Per què us estic explicant això?
Perquè em vaig adonar de l’evolució a l’ensenyament en les matemàtiques des de 1950, que va ser així:
1) Ensenyament de matemàtiques el 1950:
Un llenyataire ven un carro de llenya per 100€. El cost de producció d’aquest carro de llenya és igual a 4/5 del preu de la venda. Quin és el guany?
2) Ensenyament de matemàtiques el 1970:
Un llenyataire ven un carro de llenya per 100€. El cost de producció d’aquest carro de llenya és igual al 80% del preu de la venda. Quin és el guany?
3) Ensenyament de matemàtiques el 1980:
Un llenyataire ven un carro de llenya per 100€. El cost de producció d’aquest carro de llenya és de 80€. Quin és el guany?
4) Ensenyament de matemàtiques modernes el 1985:
Un llenyataire canvia un carro “P” de llenya per un conjunt “M” de monedes.
El cardinal del conjunt “M” és igual a 100 €. i cada element val 1 €.
Dibuixa 100 punts grossos que representin els elements del conjunt M. El conjunt “F” de les despeses de producció comprèn 80 punts grossos del conjunt M.
Representa el conjunt F com a subconjunt del conjunt M, estudia quin serà la seva unió i la seva intersecció, i dóna resposta a la qüestió següent:
Quin és el cardinal del conjunt “B” dels beneficis?
Dibuixa B amb color vermell.
5) Ensenyament LOGSE :
Un llenyataire ven un carro de llenya per un import de 100 €. Les despeses de producció son 80 €, i el benefici és de 20 €.
Activitat: subratlla la paraula “llenya” i discuteix sobre ella amb el teu company.
6) Ensenyament de matemàtiques el 1990:
Un llenyataire ven un carro de llenya per 100 €. El cost de producció d’aquest carro de llenya és de 80 €. Esculli la resposta correcta, que indica el guany:
(20 €)     (40 €)     (60 €)     (80 €)     (100 €).
7) Ensenyament de matemàtiques el 2000:
Un llenyataire ven un carro de llenya per 100 €. El cost de producció d’aquest carro de llenya és de 80 €. El guany és de 20 €.
És correcte?    (Si)   (No).
8) Ensenyament de matemàtiques el 2008:
Un llenyataire ven un carro de llenya per 100 €. El cost de producció d’aquest carro de llenya és de 80 €. Si vostè sap llegir col•loqui una X als 20 € que representen el guany.
(20 €)      (40 €)     (60 €)     (80 €)      (100 €).
9) Ensenyament de matemàtica curs 2009/10:
No es preocupin si no saben respondre l’exercici anterior, portaran als professors a l’Oficina de Supervisió del Ministeri d’Educació i els exigiran repetir la prova en vista que la pregunta és d’alta dificultat.
A més, també poden valer-se, com a element de suport, de “chuletes”, llibre o de qualsevol mètode o sistema per copiar en l’examen sense que per això sigui expulsat ni suspès, ja que, segons la Universitat de Sevilla, estan en el seu dret.
LA PRÒXIMA REFORMA:
*** L’enunciat serà una mica així: ***

Ebaristo, pagès i llenyataire, burges, latifundista espanyol facista spekulador i intermediari és un kapitalista insolidari i centralista q sa enriquit amb 100 pabos al bendre espekulan un mogollón d llenya. Biu a l’hoest de Madrid esplotant magrevins i du als seus pibes a una eskola de pagament.
Analitza el test, vusca les faltes desintasis, dortografia, de puntuasio, i si no les beus no t traumatitzis q no psa nda.
Ecriu  to, polito o sonito amb la frase “QUE LLISTO L’EBARISTO” i envia uns sms a teus coleguis komentan els avusos antidemocràtics d Ebaristo. SALU2.
Anuncis

Quant a pobrusca

Se escoltar, soc empàtic i rebutjo als prepotents, als hipòcrites i als que critiquen per criticar. Aprenent de tot i mestre de res, fill d'un cabàs de figues o d'una figa com un cabàs (fa tants anys que ara mateix no ho recordo). Vaig vindre al mon un 18 de juliol a la Latitud: 40° 35' 27" i Longitud: 00° 26' 52" M'agrada la festa de "Bous al carrer" del meu poble, Ulldecona (Montsià). Sempre m'he considerat un faldut, tot i estar fora, però torno quan puc. Cada cop que, passat Freginals, entro a la vall per l'autopista, se'm fica la pell de gallina. El altres diuen de mi que.... La generositat i un sentit de responsabilitat són algunes de les teves característiques notables. T'afalaga agradar i ajudar al mateix temps. Tu no t’importes, perquè fas el que fas per plaer. La teva espontaneïtat i la teva ment jove et donen un aire juganer, però ets capaç de assumir moltes responsabilitats i, en aquest casos, sempre donar al màxim. El teu raciocini és intuïtiu i lògic al mateix temps. Et bases en els dos pols de la ment humana. Donar consells intel•ligents no és difícil per a tu. Amb un refinament de vegades sorprenent, aconsegueixes percebre allò que és just i el que no ho és. Això explica per que obres de vegades de forma indignada i inflexible quan presències injustícies. Prefereixes estar al comandament en comptes d'obeir ordres, però no busques ser el cap. L'important per a tu és mantenir una certa independència fins i tot en un treball de col•laboració. Tens un fort dinamisme interior que t'impulsa a situar les teves idees (bastant originals) en pràctica. Contratemps, endarreriments i lentitud són per tu un motiu de gran irritació.
Aquesta entrada ha esta publicada en Pensaments, Parides i Doctades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s