Pos, mos, aquestos i lo

Avui és 31 de desembre, l’ultim dia de l’any 2012. Ja podeu trobar a l’home dels nassos voltant pels carrers. Demà comença lo nou any 2013. El compte endarrere ha començat.

Puntualització:

Tinc la sort i la desgracia d’haver nascut en una terra, la terra del Ebre, on ningú no mos va ensenyar a escriure lo nostre dialecte, així que, molt sovint, me foto la pitxa un lio i no sé si he d’escriure “lo” o “el” i si he de dir “eixos”, “aquestos” o “aquest” i si he d’escriure “ens” o si falto a les essències més essencials de la llengua si poso “mos” en lletres d’impremta.
(Anton Dorca)
Que consti en acta: Escric “pos” ben conscient, que això de dir “doncs”, a mi me sulfura i m’enerva.

(Anton Dorca)

Mos diuen la gent de fora
que no parlem massa clar,
perquè aqui diem “faena“,
ane-mon“, “fato” i “xalar
i jo sempre los contesto
que també això és català.
Quan uns o altres parlem
tothom que vol, se n’entera
i si uns li diuen “escombra”
natros li diem “granera“.
Que cada u a cada casa
parla a la seua manera.
(Quico, Jaume i el Noi, i el Mut de les Ferreries)
Moralitat: 

Per gaudir del ball no importa comptar els passos, sinó gaudir de l’estada amb la teva parella.

Anuncis

Quant a pobrusca

Se escoltar, soc empàtic i rebutjo als prepotents, als hipòcrites i als que critiquen per criticar. Aprenent de tot i mestre de res, fill d'un cabàs de figues o d'una figa com un cabàs (fa tants anys que ara mateix no ho recordo). Vaig vindre al mon un 18 de juliol a la Latitud: 40° 35' 27" i Longitud: 00° 26' 52" M'agrada la festa de "Bous al carrer" del meu poble, Ulldecona (Montsià). Sempre m'he considerat un faldut, tot i estar fora, però torno quan puc. Cada cop que, passat Freginals, entro a la vall per l'autopista, se'm fica la pell de gallina. El altres diuen de mi que.... La generositat i un sentit de responsabilitat són algunes de les teves característiques notables. T'afalaga agradar i ajudar al mateix temps. Tu no t’importes, perquè fas el que fas per plaer. La teva espontaneïtat i la teva ment jove et donen un aire juganer, però ets capaç de assumir moltes responsabilitats i, en aquest casos, sempre donar al màxim. El teu raciocini és intuïtiu i lògic al mateix temps. Et bases en els dos pols de la ment humana. Donar consells intel•ligents no és difícil per a tu. Amb un refinament de vegades sorprenent, aconsegueixes percebre allò que és just i el que no ho és. Això explica per que obres de vegades de forma indignada i inflexible quan presències injustícies. Prefereixes estar al comandament en comptes d'obeir ordres, però no busques ser el cap. L'important per a tu és mantenir una certa independència fins i tot en un treball de col•laboració. Tens un fort dinamisme interior que t'impulsa a situar les teves idees (bastant originals) en pràctica. Contratemps, endarreriments i lentitud són per tu un motiu de gran irritació.
Aquesta entrada ha esta publicada en Català, Catalunya, Independència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s